Under våren och försommaren börjar saven stiga och livet börjar spira på nytt i naturen. Det finns många växter att ta tillvara på, men det är också härligt att stanna upp, bara sitta och titta och lära känna växterna, betrakta blommornas fantastiska färger och former och förundras. Kanske måla av sina favoriter – ett bra sätt att glömma bekymmer och få lite nya krafter.

Genom lite planering blir insamlingen av växter lättare och det som plockats blir enklare att ta om hand och bevara. Ta gärna med flera mindre påsar så det man plockar kan skiljas åt: papperspåsar för det som ska torkas, ev. plast till sallad och matväxter. En korg eller en lätt väska är bra att ha med och penna, handskar, en liten spade för att gräva upp rötter med samt sax och/eller kniv – det ger mindre skador på växterna.
Växtplatsen: Om du inte plockar på ställen du redan känner till så plocka inte där det är små bestånd. Plocka inte nära tomter och stör inte. Undvik även väg- och åkerrenar där det kan vara besprutat, plocka minst ca 100 meter från bilväg.
Tidpunkt att plocka är bäst på förmiddagen soliga/torra dagar, när halten av många ämnen är som högst i växterna och daggen försvunnit, så att växterna blivit torra. Blad plockas före blomning, blommor i början av blomningen. Frukt och bär vid mognad. Rötter plockas på våren, innan det gröna spirar. Plocka/klipp försiktigt så växten/beståndet har möjlighet att återhämta sig, plocka gärna lite här och där och – om du inte samlar rötter – dra aldrig upp plantan med roten och plocka bara så mycket som du verkligen behöver.

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Läs mer om det här.

Nässlorna har börjat komma upp och ger nya krafter med sin vitalitet och värdefulla mineraler. Färska nässlor, de späda är bäst, kan användas till exempelvis soppa, stuvning, te, i pannkaka och bröd. Nässlorna kan även torkas till te och till framtida behov. Smulade torkade nässelblad kan till exempel strös på fil eller andra maträtter som extra näring.

När björken slår ut och fram till midsommar kan bladen plockas – alltid på morgonen eller förmiddagen och helst när solen skiner, då är bladen som mest vitala. Bladen kan torkade ingå i teblandning. Av färska blad kan man göra björksaft, som är en underbar försommardryck, dock endast lämplig för vuxna. Björk har en renande effekt och några flaskor björksaft eller björkelixir är fint att spara till midvintertid.

Recept björksaft

Fyll en kastrull med björkblad och fyll på med vatten så att bladen täcks. Bladen och vattnet kokas i 5 min, låt sedan dra i 5 min. Sila sedan av bladen och spara vätskan.

Mät upp vätskan. För varje liter vätska blanda i 0,5 kg socker och saft från 1,5 citroner. Vätskan kokas med sockret och saften från citronerna 15–20 min. Därefter fylls björksaften på i steriliserade, varma flaskor ända upp och försluts genast.

Förvara saften i kylskåpet om den ska drickas snart eller frys in den för längre förvaring. Saften kan spädas med en del saft och fyra delar vatten, eller efter egen smak. Björksaften används som dryck till vuxna – det är ingen barndryck.

Maskrosblad kan användas färska som sallad och färska eller torkade som te. Skölj inte maskrosbladen för mycket då de viktiga bitterämnena annars går förlorade. Genom att kombinera bladen med andra grönsaker vänjer sig tungan snabbare vid de värdefulla bitterämnena. De verkar stärkande på matsmältningen och levern. Maskrosbladen plockas alltid före blomningen. Maskrosens alla delar är värdefulla men måste plockas vid rätt tid. Blommorna kan samlas till te. Blommorna kan även användas för att göra maskrossirap, som också kallades fattigmans honung och används på samma sätt som honung.

Recept maskrossirap

Koka upp 8-10 dl maskrosblommor i ½ liter vatten och låt sedan sjuda 20 minuter tillsammans med citronskal från en citron och/eller några cm skivad färsk ingefära. Det går också att variera smaken genom att ha i saften från citronen. Ställ åt sidan och låt dra 30 min. Sila sedan av blommorna och spara vätskan.

Blanda vätskan med 1 liter rårörsocker i en kastrull. Koka upp försiktigt och skumma. Låt småkoka 30-40 min utan att röra om tills vätskan börjar tjockna. Så småningom bildas en sirapsliknande konsistens. Häll upp på rena varma burkar och förvara svalt och mörkt. Används som honung eller sirap.

Tips! Skaka blommorna på en tidning efter plockning för att få bort eventuella småkryp.

Slånbärsbusken blommar i försommartid. Att stå intill en blommande slånbärsbuske och plocka blommorna är en alldeles speciell känsla. Slånbärsblommorna kan ingå i ett blandte med olika blommor och blad och det är fint att göra några flaskor olja att kunna smörja in sig med.

Det finns många blommor som försommaren bjuder på, några förslag på blommor som kan plockas till te är: styvmorsviol, gullviva, hagtorn, äppelblom, smultron och harsyra.

Som vardagste är det utmärkt att göra en stomme av blad från bärbuskar och träd. Exempel på blad som kan användas: svarta vinbär, hallon, björnbär, smultron, björkblad och rönnbärsblad. Plocka fram till bladen nästan fått sin fulla storlek, för senare går de värdefulla substanserna ut i bäret och bladen blir mer läderartade. Ett te med dessa blad, förutom björkblad, lämpar sig bra även till barn. Det går förslagsvis att göra en stor kanna te som sedan dricks kall som dryck till mat och mellanmål. För att göra det mer attraktivt kan man slå i lite fruktsaft. Bladen kan även torkas för att användas till te senare under året.

Det går bra att komponera sitt eget favoritte med både blommor och blad.

Här följer några tips på örter lämpliga till te med ungefärliga plockningstider för Mellansverige

APRIL-MAJ:   rönnblad
APRIL-AUG:   brännässla, om man klipper ner den emellanåt
APRIL+SEPT: viol
MAJ:             gullviva, björkblad, smultron
MAJ-JUNI:     daggkåpa
JUNI:            hallon, svarta vinbär
JUNI-JULI:     kamomill, rosenblad
JUNI-AUG:     citronmeliss, pepparmynta, rölleka
JULI:             lindblom, fläder, johannesört
JULI-AUG:     ringblomma
AUG-SEPT:    rosenblad

i JULI-AUG kan man också torka sitt förråd av dill och persilja

När man bereder te:

OBS: Ha kastrullocket på när teet drar och vid sjudning/kokning så att ämnena inte dunstar.

BLOMMOR: Kokande vatten hälls över, låt dra 2-4 minuter.

BLAD: Kokande vatten hälls över, låt dra 3-5 minuter, kraftigare blad såsom salvia kan få ett kort uppkok.

RÖTTER: Läggs i kallt vatten och kokas upp till 15 minuter. Kan med fördel läggas i kallt vatten kvällen innan.

FRÖER: Krossa fröna i mortel och lägg i kallt vatten, får sjuda i 5 minuter, låt dra i 10 minuter.

HÅRDA VÄXTDELAR: T.ex. åkerfräken, ekbark, läggs i kallt vatten, får sjuda 15 minuter och dra i 5 minuter.

Torkning av växter ska ske i mörker, värme och torr luft på lakan eller papper. Detska inte ta för lång tid, utan ske relativt snabbt – brännässlan blir svart om den inte får torka i mörker och maskrosblommor fortsätter fröbildningen.

Ett hjälpmedel när man själv vill torka sitt behov av örtteer och kryddor är torkställningar/ torkollor. Det finns flera olika modeller, både med och utan elektrisk värme.

MORGON: bladte såsom äpple, hallon, pepparmynta, svarta vinbär, jordgubbe, smultron

DAG: fröte såsom fänkål, anis eller kummin

KVÄLL: blomte såsom kamomill, lindblom eller malva

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.