Råden i temat gäller framförallt vid snuva. Mer detaljerade råd för feber, halsont, hosta, ont i öronen och bihålebesvär kommer att presenteras som separata teman.
Värme och vila
I vila och värme arbetar immunsystemet bättre och kan ta hand om förkylningen, så att vila och sova är bra som egenvård. Känn på fötterna då de ofta är kalla utan att det märks – sätt på sockor eller tofflor, gärna i ull.
Mat och dryck
Drick ordentligt, gärna frukt- och grönsaksjuicer, annars kan snuva och slem bli segt och svårt att bli av med. Ofta vill man inte äta stora och kraftiga måltider. Låt kroppen få fokusera på att arbeta med förkylningen – ät det du vill ha och orkar, gärna frukt och grönt. Tänk på att mjölkprodukter kan vara slembildande.
Fotbad kan lindra förkylningssymtom, som t.ex. huvudvärk, täppt näsa och täppta bihålor, genom att verka avsvällande.
1. Ta en hink, ca 25 liter, med behagligt varmt vatten, blanda i en badtillsats.
2. Sätt dig bekvämt och sätt ner fötter och vader i hinken, om möjligt upp till under knäna. Använd en filt och/eller stor handduk att lägga om låren och över hinken. Sitt så länge det känns bra, ca 10-15 min. Du kan ha en kanna/termos med hett vatten och fylla på i badet om det känns kallt. Låt fotbadet verka utan att sysselsätta dig med annat under tiden.
3. I fotbadet kan du använda:
– Citron, som är bra vid alla förkylningssymptom. Ta en ekologiskt odlad citron, skär itu den under badvattnet och skär också i skalet så att de eteriska oljorna frigörs och tryck sedan ut citronsaften.
– Tallbarrsbad eller granbarrsbad, som verkar värmande och ökar välbefinnandet samt är välgörande för andningen.
Vid besvär av snuva, täppthet eller lock för öronen kan du prova att göra en inhalation.
1. Ta en värmetålig skål, ställ den på ett bord som du kan sitta bekvämt vid, häll i ca 1 liter hett vatten och tillsätt örter eller eterisk olja.
2. Lägg en handduk över huvudet och skålen och andas in genom både mun och näsa. Sitt så länge du tycker det känns bra, ev. med pauser för att snyta dig.
3. Efteråt är det bra att inte gå ut direkt, vänta minst en timme.
4. I ångbadet kan du använda något/några av följande:
– 1 msk Kamomillblommor, är inflammationshämmande och verkar lugnande på irriterande slemhinnor.
– 2-3 tsk Pepparmyntsblad, kylande och därmed lindrande verkan på irriterade slemhinnor.
– 3-4 droppar Eterisk pepparmyntsolja
– 3-5 droppar Eterisk eukalyptusolja, minskar svullnad i luftvägarna, antiseptisk.
– 3-5 droppar Oleum Basileum (en blandning av eteriska oljor)
Tillredning: I regel tas 1 tesked torkad ört till en kopp vatten. Häll kokhett vatten över örterna och låt dra eller sjuda under lock. Nedanstående dosering gäller för en kopp te.
Det bästa är att använda nybryggt te, speciellt vad gäller blomteer vars eteriska oljor är flyktiga och förändras efter en stund. Det märks tydligt när man jämför färg och arom i ett nybryggt te, med ett te som har stått några timmar.
– Kamomill (Matricaria recutita) verkar sårläkande, inflammationshämmande och verkar lugnande på irriterade slemhinnor. Använd 1 tsk, låt dra 2-4 minuter.
– Lindblom (Tilia cordata) är hosthämmande, kramplösande, motverkar förkylningar och feber. Använd 1 tsk, låt dra 2-4 minuter.
– Fläderblommor (Sambucus niger) används vid förkylning med feber. Svettavsöndringen aktiveras vilket kan sänka febern. Använd 1 tsk, låt dra 2-4 minuter.
– Pepparmynta (Mentha x piperita) verkar kylande på irriterade slemhinnor och har en antiseptisk verkan. Använd 1 tsk, låt dra 3-5 minuter.
– Timjan (Thymus vulgaris) används vid hosta och minskad motståndskraft. Gör slemmet mer tunnflytande. OBS: endast 1 knivsudd per kopp, låt dra 3-5 minuter.
– Ingefära (Zingiber officinale) är mycket bra som förkylningste. Det stimulerar blodcirkulationen och är slemlösande och antiseptisk. Skala en bit färsk ingefära och skär i skivor, häll på kokande vatten. Låt dra 3-5 minuter.
– Anis (Pimpinella anisum)lindrar vid hosta. Använd 1 tsk, låt dra 3-5 minuter.
Örterna kan användas var för sig eller i valfri kombination.
Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.