Här kommer några råd om vad du kan göra för att lindra symtom som röda kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva, vilket innebär att slemhinnorna överreagerar på ett ämne i omgivningen som exempelvis trädpollen, gräspollen, husdjur, kvalster, blommor eller mögel. Kontakten med ämnet startar en inflammatorisk process om du har en allergi. Råden kan användas vid pollenallergi och även prövas vid andra allergier.

SNABB ÅTGÄRD – Lägg en skiva citron på tungan vid besvär i ögon eller näsa.

UPPSÖK LÄKAREOm halsen svullnar upp eller om du får andningsbesvär måste du söka läkarvård.

Men på vägen till eller i väntan på läkarbesöket kan du prova att:

  • Suga på en bit citron.
  • Suga på en isbit.

Dessa åtgärder verkar sammandragande i slemhinnorna.

Med ett citronhandbad kan reaktionen i den akuta fasen dämpas.

1. Fyll ett handfat eller annan behållare med behagligt varmt vatten – handbad kan vara tillräckligt, men för kraftigare verkan bör vattnet räcka upp över armbågarna.

2. Ta en rengjord citron. Dela citronen under vattnet och skär i skalet runtom, så att den eteriska oljan frigörs. Pressa sedan ut citronens saft i vattnet. Använd helst en ekologisk citron, annars använd endast citronsaften.

3. Sitt med armarna i citronbadet i ca 15 minuter.

4. Torka armarna och sätt på en tröja. Ta gärna en vilopaus efteråt om du har möjlighet.

Skölj ögonen med koksaltlösning om de kliar. Du kan antingen köpa en färdig koksaltlösning eller tillreda en själv (1 kryddmått salt till 1 dl kokande vatten som får svalna till rumstemperatur). Ta ett litet glas eller en anpassad ögonsköljningskopp och skölj ögonen genom att hålla glaset med vattnet in mot ögat och luta huvudet bakåt så att vattnet kommer åt att skölja ögat.

Färdiga ögondroppar som innehåller koksaltlösning eller ögontröst (Euphrasia officinalis) kan lindra symptomen.

Skölj näsan med koksaltlösning, det rengör, återfuktar nässlemhinnan och har en avsvällande effekt genom att dra ut vätska ur nässlemhinnan. Du kan antingen köpa en färdig koksaltlösning eller tillreda en själv (1 kryddmått salt till 1 dl kokande vatten som får svalna till rumstemperatur). Skölj näsan genom att använda en spruta, speciella nässköljare finns att köpa. Luta huvudet något framåt och åt motsatt sida än den du sprutar in saltlösningen i så att det rinner ut ur den andra näsborren eller följ anvisningar i förpackningen. Det finns även nässprayer med olika salthalt att köpa.

Färdig nässpray som innehåller Aloe vera och koksaltlösning är vårdande för nässlemhinnan.

Färdig nässpray som innehåller en kombination av citron (Citrus x limon) och kvitten (Cydonia oblonga) kan minska symptomen men även motverka att symptomen uppstår.

Nässpray som bildar en skyddande barriär mot pollen på nässlemhinnan med t.ex. cellulosapulver. Om du vill kombinera med en annan nässpray, tänk på att använda barriärsprayen sist, så att effekten av den andra inte förhindras.

Adrenerga nässprayer är avsvällande men kan ge biverkningar och ett läkemedelsberoende. Om du vill använda adrenerga nässprayer ska de generellt inte användas längre än 10 dagar. Du kan också pröva med en svagare styrka anpassade för barn och se om det räcker.

Ät en citronskiva strax före varje måltid. När du äter citron i samband med en måltid minskas citronens angrepp på tandemaljen.

Vårda immunsystemet genom att tillföra tarmen bakteriekulturer (probiotika), t.ex. i form av mjölksyrade grönsaker (som surkål), syrade mjölkprodukter och andra livsmedel med levande bakteriekulturer. Se mer info om mjölksyrat här.

Gör koncentrationsövningar,som meditation eller liknande.

Genom att öva vår mentala förmåga kan vi stärka närvaron, vilket kan mildra symptomen. Det finns sedan länge välbeprövade övningar för att konsolidera själslivet och stärka förmågan till närvaro. En beskrivning av en rad övningar finns att läsa i dokumentet “En väg till inre styrka och balans”. Dessa är tillsammans en gammal metod att konsolidera själslivet.

Undvik pollen genom att följa pollenprognosen. Vädra när pollennivåerna är lägst (ofta tidigt på morgonen). Duscha och tvätta håret när du går och lägger dig. Ta inte in växter som kan ge dig besvär. Ta av ytterkläderna när du varit ute.

Ta reda på vilka födoämnen som kan ge korsallergi och undvik dem som du får en reaktion av när du äter.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.