Huvudvärk (och migrän) kan bero på t.ex. spänning och stress, för mycket intryck, för lite sömn, fel kroppsställning vid arbete, kraftig kroppslig ansträngning, synfel som inte upptäckts eller korrigerats, för lite vätska, föda (för lite, eller för mycket, eller sådant som ej tåls), hormonförändringar (t.ex. vid mens och andra tillfällen), m.m. 

Livsstil som stöd för hälsan: Är huvudvärk något som är återkommande kan det vara en idé att se närmare på dina vanor och vardagliga rutiner. En rytmisk livsföring, att måltiderna är regelbundna och att du får tillräckligt med sömn, återhämtning och fysisk aktivitet, kan ge ett grundläggande stöd för att förebygga spänningshuvudvärk och även vissa former av migrän.

Vatten: Ibland är för lite vätska orsaken till huvudvärk. Pröva därför att dricka rikligt med vatten och se om dina besvär minskar.

Invärtes kan följande medel användas:

Balsamischer Melissengeist (orala droppar): som innehåller en blandning av utdrag ur flera växter, bl.a. citronmeliss. Kan användas vid t.ex. spänningshuvudvärk, men även vid migrän eller illamående vid huvudvärk.

Kephalodoron 5% (tabletter): som innehåller mineralerna järn, svavel och kisel. Kan användas vid t.ex. återkommande huvudvärk och migrän (som kommer t.ex. i samband med mens).

Massage: Lätt massage uppifrån och neråt på nacken och ryggen kan lindra, eventuellt med en olja, t.ex. lavendelolja eller arnikaolja.

Akupressur: Enligt akupressur kan du också testa att massera en punkt precis mellan fästet tummen och pekfingret. Greppa punkten mellan tumme och pekfingret och tryck med små cirkelrörelser i någon minut, byt sedan hand.

Det kan vara hjälpsamt att lägga en kompress på pannan vid huvudvärk.

Du kan använda:

Arnika essens (kutan lösning), 1 tsk till 1 dl vatten.

eller

Citron, pressa saften ur en ½ citron i ca 2,5 dl vatten, temperaturen kan vara sval eller så att det känns behagligt.

eller

  • Lavendel badmjölk, 10 droppar-1 tsk till 1 dl vatten (beroende på vad du tycker är behagligast vad gäller t.ex. doft).

Ta en bit bomullstyg (tvättlapp, kompress eller dylikt), doppa den i vattenlösningen, vrid ur, lägg den på pannan och lägg dig en stund att vila.

Spara lösningen så att du kan upprepa vid behov.

Att använda citron eller lavendel i fotbad kan vara hjälpsamt vid huvudvärk. Se en instruktionsfilm här.

  1. Ta en hink och fyll den med ca 25 liter behagligt varmt vatten och tillsätt citron. Ta en ekologiskt odlad citron, skär itu den under vattenytan och skär också i skalet så att de eteriska oljorna frigörs och tryck sedan ut citronsaften. Låt citronen simma i vattnet. Alternativt kan lavendel användas istället, antingen 1 msk lavendel badmjölk (som rörs runt i vattnet) eller ½ tsk lavendelolja (som skakas i t.ex. en glasburk med lika del hett vatten och sedan hälls i fotbadet).
  2. Sätt dig bekvämt och sätt ner fötter och vader i hinken, om möjligt upp till under knäna. Använd en filt och/eller stor handduk att lägga om låren och över hinken. Sitt så länge det känns bra, ca 10-15 min. Du kan ha en kanna/termos med hett vatten och fylla på i badet om det känns kallt. Det kan öka effekten att höja vattentemperaturen så att det känns riktigt varmt.
  3. Vila gärna en stund efteråt.

Att använda senap i fotbad kan vara hjälpsamt vid huvudvärk och ibland vid migrän, pröva dig fram och se vad som passar dig! Se en instruktionsfilm här.

OBS! Senap är en kraftfull substans som bränner och kan ge skador och sår på huden om man inte är försiktig! Upprepa gärna senapsfotbadet vid behov, men vänta tills huden har normaliserats igen.

  1. Ta en hink och fyll den med ca 25 liter behagligt varmt vatten.
  2. Ta 2 rågade msk senapspulver och rör ut det i lite ljummet vatten i en skål, häll sedan blandningen i badvattnet (ca 1 msk per 10 l vatten).
  3. Sätt dig bekvämt och sätt ner fötter och vader i hinken, om möjligt upp till under knäna. Använd en filt och/eller stor handduk att lägga om låren och över hinken. Sitt så länge det känns bra, ca 10-15 min. Avsluta när det börjar brännas på lite på huden (då har den optimala effekten uppnåtts). Eventuell rodnaden som kan uppstå är ofarlig och försvinner efter ett tag.
  4. Skölj av ben och fötter efter badet, torka och sätt på dig sockor.
  5. Vila gärna en stund efteråt.

Senapsfotbad som kur vid migrän För den som har återkommande migrän kan senapsfotbad under en tidsperiod som kur förebygga migränanfallen.Gör i ordning fotbadet som ovan men i en lägre balja då det inte ska nå upp på vaden utan bara fötterna ska badas. Välj en tidpunkt på dagen som passar dig, morgon eller kväll, och upprepa fotbadet dagligen under en längre period, ca 4 veckor. Ta sedan paus en vecka. Upplever du att det hjälper kan du upprepa kuren flera gånger med pauser emellan.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.