Läkeeurytmi – Rörelseövningar för långvarig fysisk och psykisk trötthet
Omslag med rölleka över lungorna
Inhalation (ångbad) med kamomill

Smittan av viruset SARS-COV-2, som ger sjukdomen Covid-19, är fortsatt hög i Sverige.

Ett allt större antal människor lider av så kallad långtids-covid med besvär såsom långvarig trötthet, ihållande andningsbesvär, hjärtklappning, fortsatt påverkad smak och lukt och s.k. hjärndimma, alltså kognitiva problem.

1177 finns information om sjukdomen Covid-19 och när man bör söka vård. Där finns även instruktioner för god handhygien och hur man i övrigt kan förebygga smitta och minska smittspridningen. Vi har i världen lärt oss mycket om hur detta nya virus fungerar men kunskaperna är fortfarande begränsade.

Teamet i HJÄLPSAMT har samlade erfarenheter av virusinfektioner generellt och vid symptom som liknar Covid-19. Här ger vi tips och råd som kan användas i tillägg till de råd som ges av sjukvården.

  • Se till att hålla dig varm och försök att istället för rädsla öva dig i tillit.
  • Att göra inre övningar som koncentrations- och andra meditationsövningar kan hjälpa till att hitta en lugn sinnesstämning. Men också att lyssna till musik eller göra saker som man annars tycker om.
  • För att stärka inre balans och själslig kraft finns det övningar, som man kan göra och dessa finns här.
  • Värme är viktigt och rörelse som gör att man blir genomvarm, men inte uttröttad, är bra.
  • Ät gärna C-vitaminrika livsmedel som citron, grapefrukt, nypon, havtorn, kiwi, acerola.
  • Ät mat av bra kvalitet. Regelbundenhet i vardagen med måltider, sömn osv. är också viktiga förutsättningar generellt för att hålla sig frisk.
  • Att gå ut i dagsljuset och i naturen har visat sig vara hälsobringande
  • Vid misstanke om D-vitamin-brist kan tillskott tas i föreskrivna doser.
  • Malört har visat sig ha mycket goda egenskaper för att stärka immunsystemet liksom det kan ge lättare förlopp vid virusinfektioner: drick en kopp malörtste varje morgon. Teet är beskt, så det räcker med en nypa torkad malört för en kopp. Detta är inget för barn under 18 år
  • Vila tillräckligt och stanna hemma tills du är helt fri från symptom.
  • Läkemedel för egenvårdsbruk vid virusinfektion: Infludoron är ett utmärkt medel vid virusinfektioner, finns inte att köpa i Sverige men i Tyskland och andra europeiska länder. Medlet Dr Reckeweg RH6 har ett liknande innehåll och finns att köpa i Sverige (t.ex. Robygges webbshop eller butik i Ytterjärna och på andra ställen som säljer naturmedicin). Vid lättare sjukdom tas 10 droppar 4 gånger dagligen. Vid svårare sjukdom med hög feber tas 15 droppar 4 gånger dagligen, men inte efter kl. 18:00. Barn under 12 år skall inte ta det.
  • Teer: Timjante och ingefärste är bra vid hosta. Om hostan är väldigt torr så ta gärna lite honung och mjölk i teet. Vid hosta kan man även göra ångbad med kamomillte eller eterisk eukalyptusolja (eterisk olja är väldigt koncentrerad så att det räcker med 2 – 3 droppar i ca 1 liter vatten). Hur ångbadet görs står beskrivet längre ner och visas även i en av instruktionsfilmerna på denna sida.
  • Omslag med röllekate över lungorna, alltså runt bröstkorgen, kan vara hjälpsamt. Hur omslaget görs står beskrivet längre ner och visas i en av instruktionsfilmerna på denna sida.
  • Även om man har värk så rekommenderar vi att man undviker smärtstillande medel som är febernedsättande framförallt i första fasen av sjukdomen. Feber visar att immunsystemet arbetar aktivt och febern är viktig för att kroppen ska klara av att döda viruset i den första fasen och förhindra svårare sjukdomsförlopp. För att lindra värk i kroppen kan istället värme användas, t.ex. i form av varmvattenflaska i kombination med insmörjning av värmande oljor. Man kan använda t.ex. Arnica-massageolja.
  • Vid allvarliga symptom såsom t.ex. vid andningssvårigheter eller svårare allmänpåverkan ska du självklart alltid kontakta sjukvården.

Det är i dagsläget oklart varför en del människor får långvariga symptom, även om sjukdomen i början inte var så svår. Men tillståndet ”postviral trötthet” är känt sedan tidigare. Här följer några råd som visat sig vara värdefulla vid långvarig trötthet efter virusinfektioner.

  • Virusinfektioner påverkar tarmfloran, tarmfloran påverkar immunsystemet och det finns visade samband mellan tarmfloran och kognitiva funktioner. Därför kan det vara viktigt att försöka återställa tarmfloran. I första hand är det viktigt med råvaror av hög kvalitet eftersom de har ett högre näringsvärde. Det är bra med tillägg av mjölksyrade grönsaker såsom surkål, mjölksyrade morötter, även mjölksyrad gurka eller kombucha som innehåller de viktiga lactobacillerna. Det behövs inte stora mängder. Man kan också försöka med probiotika, som finns att köpa i t.ex. hälsokostbutiker, men endast om du inte har en inflammatorisk tarmsjukdom sedan tidigare. Undvik socker och jäst under några veckor eftersom de ger näring åt svamp i tarmen. Vitlök i måttliga mängder kan vara bra.
  • Om du har besvär med hjärtklappning kan du pröva att dricka te på citronmeliss.
  • Om du har besvär med andningen kan du pröva att göra fotbad med åkerfräkente morgon eller kväll.
  • Om du har besvär med lukt och smak: Öva! Lukta på välbekanta ämnen såsom lavendel, pepparmynta, citron osv. Försök att påminna dig hur de skall dofta. Gör detsamma med kända smaker. Det behöver upprepas många gånger. På 1177 finns ytterligare information om träning av luktsinnet.
  • Om du har svårt med koordinationen eller kognitionen kan du få hjälp av några enkla rörelseövningar som vi visar i en av instruktionsfilmerna på denna sida.
  • Om du har besvär med huvudvärk, även hjärndimma eller hjärntrötthet kan du pröva fotbad med lavendel. Men dessa besvär kan också förbättras av att tarmfloran återhämtar sig.
  1. Gör i ordning ca ½ l röllekate. Till ½ liter kokhett vatten tillsätts 1 msk torkad rölleka, låt dra ca 3 min under lock. Kommentar från
  2. Häll varmt vatten i en varmvattenflaska eller värm en vetekudde.
  3. Ta fram en lång bit bomullstyg (t.ex. gammalt lakan), som viks 2 – 3 gånger och täcker hela bröstkorgen runt om, en kökshandduk och en bred yllesjal som räcker runt kroppen, en filt eller ett täcke.
  4. Slå in det hopvikta tyget i en handduk och lägg det i en skål, häll teet över och vrid ur.
  5. Ta bomullskompressen ur handduken och lägg den mitt på yllesjalen som du kan lägga ut på sängen om du gör omslaget på dig själv. Om yllesjalen inte är så tät så kan man även använda en mellanduk så att det inte uppstår någon avdunstningskyla. Lägg dig sedan genast med bröstryggen på den varma kompressen och linda kompressen och yllesjalen runt bröstkorgen, fäst den eventuellt med säkerhetsnålar.
  6. Lägg, om det känns bra, en varmvattenflaska/varm vetekudde under omslaget.
  7. Dra över dig en filt/täcke och vila i 30-45 min.
  8. Vid behov kan du upprepa omslaget efter några timmar, men inte mer än 2 gånger per dag.

I en av instruktionsfilmerna här och under detta tema visas mer detaljerat hur omslaget görs.

– 1 msk torkade kamomillblommor (Matricaria recutita)

eller

– 3-5 droppar eterisk eukalyptusolja (Eucalyptus globulus)

1. Ta en värmetålig skål, ställ den på ett bord som du kan sitta bekvämt vid, häll i ca 1 liter hett vatten och tillsätt örter eller eterisk olja.

2. Lägg en handduk över huvudet och skålen och andas in genom både mun och näsa. Sitt så länge du tycker det känns bra, ev. med pauser för att snyta dig.

3. Ta gärna en eftervila på ca 30 min.

4. Efteråt är det bra att inte gå ut direkt, vänta minst en timme.

I en av instruktionsfilmerna här och på denna sida visas mer detaljerat hur ångbadet (inhalationen) görs.

Ta 1 tsk torkad citronmeliss (Melissa officinalis) i ca ½ l kokhett vatten, låt stå och dra ett par minuter. Du kan dricka 1-2 koppar te om dagen, gärna som det första du intar på morgonen.

  1. Ta 2 tsk torkad åkerfräken (Equisetum arvense) i ca ½ liter vatten, låt koka i ca 5 minuter. Sila av.
  2. Fyll en stor hink med varmt vatten.
  3. Rör runt i vattnet först åt höger sedan åt vänster så att det blir en ordentlig virvel i vattnet och tillsätt teet.
  4. Ta en stor handduk.
  5. Sätt dig bekvämt med fötterna och gärna underbenen i hinken. Vattnet skall vara behagligt varmt. Bred handduken över benen och hinken.
  6. Sitt 10 – 15 minuter utan att göra något annat. Slappna av.
  7. Torka fötterna, ta på dig varma strumpor och vila gärna efter i ca 30 min under en filt.

En instruktionsvideo hur man gör ett fotbad finns här.

  1. Fyll en stor hink med varmt vatten.
  2. Rör runt i vattnet först åt höger sedan åt vänster så att det blir en ordentlig virvel i vattnet och tillsätt lavendelbadmjölk eller ½ tsk lavendelolja (Lavandula officinalis/angustifolia) i vattnet.
  3. Ta en stor handduk
  4. Sätt dig bekvämt med fötterna och gärna underbenen i hinken. Vattnet skall vara behagligt varmt. Bred handduken över benen och hinken.
  5. Sitt 10 – 15 minuter utan att göra något annat. Slappna av.
  6. Torka fötterna, ta på dig varma strumpor och vila gärna efter i ca 30 min under en filt.

En instruktionsvideo hur man gör ett fotbad finns här.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.