Ringblomma, Calendula officinalis, tillhör familjen korgblommiga växterna, Asteraceae.
En av de mest sommaraktiga blommorna är väl ringblomman med de lysande orangea till gula blommorna.
Ringblomma är en ettårig ört som varit omtyckt i många kulturer sedan urminnes tider och odlas i våra trädgårdar sedan medeltiden.
Den ursprungliga hemtrakten är Medelhavsområdet och sydvästra Asien.
Varifrån släktnamnet Calendula kommer är osäkert: antingen från latinets calendulae, dvs första dagen i månaden eller kan syfta på det latinska ordet för varm ”calere”, och skulle i så fall komma sig av att Calendula-släktet blommar hela året om, ifall inte frosten kommer och artnamnet officinalis betyder att den tillhörde växterna man kunde få på apotek.
Den har odlats och använts i forntida Egypten, inom fornindisk och arabisk medicin, i Grekland och Rom. Av de gamla egyptierna ansågs den ha föryngrande krafter, Hildegard av Bingen beskriver växten och lovordar dess mångsidiga läkekrafter.
Ringblomman har ett väldigt frodigt växtsätt. Den påträffas sällan i naturen men sår gärna sig själv i god trädgårdsjord. Det finns många sorter som varierar i höjd, form och färg. Den blir omkring 60 cm hög och har enkla, dubbla, halvfyllda eller fyllda blommor. Ringblommor har rörformade små diskblommorna i mitten omgärdade av långa strålblommor, i gult eller orange, men det finns även rosa, persikofärgade och flerfärgade varianter.
Växtplatsen bör vara solig. Sådd på försommaren gror och utvecklas den snabbt med frodig växt. Den gröna plantan har äggrunda till tunglika klibbhåriga blad, som blir mer lansettformiga högre upp i växten och den ger här ett lite ostrukturerat intryck. Blommorna tar tid att utvecklas och avslutar den frodiga ”ruffsiga” tillväxten med en genomgestaltad, symmetrisk och harmonisk blombildning. Den blommar under flera månader, i Sverige juni-september, i Medelhavsområdet nästan året om. De enstaka blommorna öppnar sig på morgonen, följer solens gång, sluter sig på kvällen och är snart överblommade. Den bildar då sina frön, egentligen nötfrukter, som är krumböjda – därav namnet ringblomma – som har piggar på den konvexa sidan. De yttersta är längre och sitter som i en krans i blomkorgen och blir mindre och rakare mot mitten.
Plocka till ringblomste: Blad och stjälkar plockas efter hand. Blommorna skördas nyutslagna De kan användas färska eller efter torkning. Plocka blombladen från korgen och låt torka svalt och luftigt.
Plocka till ringblomsolja: Plocka enbart kronbladen av blomman. Man kan plocka vartefter, varje dag. Fyll en burk halvfull med olja och fyll sedan på vad kronblad allteftersom tills burken är full.
Ringblommor innehåller karotinfärgämnet xantofyll, som är ett förstadium till vitamin A, slemämnen, bitterämnet calendulin och harts. Den eteriska oljan gör den främsta nyttan vad gäller nybildning av vävnad, läkning av och skydd för huden.
Saponinerna och slemämnet medverkar till att läka torr och fnasig hud.
Salicylsyra lindrar smärta.
En kombination av alla dessa ämnen är välgörande vid inflammation av mage, tarm och galla.
Fytosteroler kan sänka halten av det dåliga kolesterolet, vilket minskar risken för hjärt-/kärlproblem.
Hela plantan ovan jord är ätbar, även blomman. Den har inte en stark smak. Däremot ger blombladen dekorativ och smaklig färg åt maten. Kronbladen kan användas färska eller torkade.
Som färgämne användes de gulorange bladen för tyger och garn med alun, som ger en gul färg och till målarfärger för akvarell och som alternativ till saffran i soppor och annan mat.
Huvudsaklig medicinsk användning är utvärtes: till sårvård, särskilt de dåligt läkande och inflammerade såren, även med varbildning, trycksår och bensår, då den främjar bildningen av granulationsvävnad.
På grund av sin hudvänliga och skyddande verkan lämpar ringblomman sig som hudvård för barn till exempel vid irriterade blöjstjärtar och blöjeksem men även böjveckseksem. Den kan också användas för bröstvårtor, som är såriga av amning.
Det är ringblommans flavonoider, karotenoider och eteriska oljor som stärker huden mot yttre påverkan. Så kan den hjälpa för insektsbett, blåmärken, brännskador, köldskador liksom strålskador i samband strålbehandling.
Ringblomman är också bra för att läka hud-, själv- och läppsprickor och hjälper vid torra, kliande eksem och psoriasis, torr och fnasig hud och akne.
Den verkar avsvällande på varbölder, bulor och minskar hemorrojder.
Vid inflammationer i munhåla och svalg kan gurgelvatten med ringblommans blommor vara hjälpsamt.
Gurgelvattnet kan göras av kutan lösning med ringblomma:
Blanda 1-2 tsk kutan lösning med 2,5 dl vatten.
Eller gör ett ringblomsavkok:
Koka upp 2,5 dl vatten, dra av kastrullen från värmen och tillsätt 2 tsk torkad eller 4 tsk färsk ringblomma. Låt dra 5-10 minuter, sila av och låt svalna.
Invärtes verkar ringblomma antiinflammatorisk och kramplösande på mage, tarm, gallvägar och gallblåsa samt urinblåsan.
Man kan då testa en kur med ringblomste. Drick 2 till 3 koppar ringblomste under 2 till 4 veckor.
Gör så här:
Koka upp 2,5 dl vatten, dra av kastrullen från värmen och tillsätt 2 tsk torkad eller 4 tsk färsk ringblomma. Låt dra 5-10 minuter och sila av.
Man kan göra iordning större mängd te som räcker hela dan. Det måste inte vara hett när man dricker. Drick gärna klunkvis med pauser.
Här presenterar vi några råd för hur salva och kutan lösning med ringblomma (Calendula officinalis) kan användas vid rengöring och behandling av sår.
För att rengöra sår räcker oftast tvål och vatten, generella tips på vad du bör tänka på när du gör rent ett sår hittar du på Vårdguiden 1177. Du kan även använda kutan lösning med ringblomma för att tvätta smutsiga sår, och du kan även använda det som omslag på infekterade eller inflammerade sår.
- Blanda 1-2 tsk kutan lösning med ringblomma med 2,5 dl kokt avsvalnat vatten (eller 20 droppar till 1 dl vatten).
- Tvätta såret med en kompress doppad i den utspädda ringblomslösningen.
- För att göra ett omslag så doppa sedan en ny kompress i ringblomslösningen och vrid ur.
- Lägg t.ex. en yllelapp ovanpå (vilket håller förbandet fuktigt men luftigt, använd t.ex. en bit ylleplagg som krympt i tvätten) och fäst omslaget.
- Om förbandet fastnar när det ska tas bort så blöt det igen med ringblomslösning.
- Upprepa omslaget det närmaste dygnet eller dygnen, därefter kan salva med ringblomma smörjas runt såret istället.
Att göra ett ringblomsavkok:
Om du inte har tillgång till kutan lösning så kan du göra ett ringblomsavkok. Koka upp 2,5 dl vatten, dra av kastrullen från värmen och tillsätt 2 tsk torkad ringblomma. Låt dra 2-3 minuter, sila av och låt svalna.
Calendulaessens: ett utdrag i alkohol. Ska spädas enligt anvisningen och används till tvätt av smutsiga sår eller till kompress som är doppat i lösningen och läggs på såret.
Ringblomste: gjort på hela färska eller torkade växten. Kan även användas vid sårtvätt. Som kur invärtes 1 kopp ringblomste 3 gånger dagligen under en tid till exempel vid inflammation i mage och tarm eller i fotbad vid till exempel fotsvamp.
Ringblomsolja: finns att köpa men det går även att göra egen olja.
Ringblomssalva: kan exempelvis göras av ringblomsolja och bivax.
Ringblomskräm: torr hud har lättare att ta upp en kräm än en salva. Fuktigheten tränger in i huden men fettet och det tunna vaxskiktet förhindrar uttorkning. En kräm kan ta upp till 30% vätska och blir därför mjukare i konsistensen. Vätskan som rörs in kan vara ett starkt te på ringblomma eller vanligt avkokt vatten. För att göra kräm så blandas 1 dl ringblomssalva med 2 msk starkt ringblomste eller kokt vatten. Värm salvan lite i vattenbad. Tillsätt sedan vätskan lite i sänder. Rör ordentligt så att konsistensen blir ”krämig”. Tillred bara en mindre sats då inga konserveringsmedel tillsätts är hållbarheten begränsad. Förvaras kallt.
- Ta loss kronbladen på färska ringblommor.
- Sprid ut kronbladen på en bit hushållspapper, där de får torka till sig 1-2 dagar. De ska inte bli helt torkade men tillräckligt torra för att undvika mögel i ringblomsoljan.
- Fyll en torr ren glasburk med kronbladen men packa inte bladen.
- Fyll på med olja så att bladen täcks. Du kan använda t.ex. olivolja eller hälften mandelolja och hälften olivolja (använd gärna ekologiskt odlad).
- Sätt på locket på burken.
- Ställ burken där det är ljust men inte gassande sol i ca 3 veckor, vänd burken dagligen.
- Efter 3 veckor är det bara att sila bort blommorna och hälla upp oljan i en flaska, den är nu färdig att använda.
Av ringblomsoljan kan du sedan göra egen ringblomssalva som du kan använda för att underlätta läkningen av mindre sår och lindriga hudinflammationer.
- Ta 1 dl ringblomsolja och 20 g bivax. Häll oljan i en värmetålig bunke tillsammans med bivaxet.
- Låt bivaxet smälta samman med oljan i vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).
- Låt blandningen svalna under omrörning (viktigt att röra om, annars blir salvan grynig).
- När salvan fått en mer trögflytande konsistens kan du hälla upp den på rena burkar.
Du kan använda ringblomsolja som du gjort själv eller köpa en olja med ringblomma.
Ringblomssalvan kan du använda för att underlätta läkningen av mindre sår och lindriga hudinflammationer.