Citron (Citrus x limon) tillhör växtfamiljen vinruteväxter, Rutaceae. Citronen växer som en buske eller träd som har törniga grenar och har aromatiska läderartade gröna blad, vita blommor och saftig frukt hela året om.

Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus, som bland annat även innefattar apelsin, mandarin, grapefrukt, lime och pomerans. Dessa korsar sig lätt.

Frukten (Hesperidium) är botaniskt sett ett bär. Bärets fruktvägg är tredelad. Det yttre skiktet (Exokarp) är gult eller grönt, läderartat, och kallas flavedon (latinets flavus betyder gul) och innehåller mycket eteriska oljor som är uppfriskande och används i hudvård och matlagning. Mellanskiktet (Mesokarp) är vitt, smakar bittert och kallas albedon (latinets albus betyder vit) och det inre skiktet (Endokarp) består av tunna hinnor runt klyftorna, som hos citronen är 8-10 till antal. Meso- och endokarp är pektin-, glykosid- och C-vitaminrikt. Den saftiga delen utgörs av safthår, som man lätt kan urskilja i lite torra frukter. Fruktköttet är starkt surt (pH ca 2) och innehåller ca 3,5-8% citronsyra och mycket C-vitamin (askorbinsyra).

Citronens exakta ursprung har inte kunnat bestämmas, men det har ansetts att den vuxit i nordöstra Indien (Assam), norra Burma samt Kina, enligt en del forskare så tidigt som under 4000-talet f.Kr. Det är även osäkert när den började odlas och det har föreslagits ha varit allt från 500 f.Kr. till 1000-talet e.Kr.

Den första riktiga odlingen av citroner i Europa skedde i Genua i mitten av 1400-talet. Den blev populär i Europa under 1500-talet, och blev allmänt tillgänglig i Europa under 1800-talet. 

År 1747 genomförde den skotske skeppsläkaren James Lind experiment på sjömän som led av skörbjugg, genom att bl.a. att tillföra citronjuice till deras diet. Detta ledde till att man i den brittiska flottan så småningom införde att alla sjömän dagligen skulle ha ett ounce (ca 28 g) citron eller lime, om de vistades till sjöss längre än tio dagar. Det är bakgrunden till att engelsmän – ursprungligen engelska sjömän – kallades ”limeys”.

Trots den intensiva solen förblir en citron sur, dess syrlighet omvandlas inte till socker vid mognaden som hos andra frukter. Den faller från trädet i detta ”omogna” tillstånd och utan att bli varken övermogen eller rutten kan den vara saftig länge, då den skyddas från uttorkning genom sitt läderartade skal. Citronsaft innehåller, förutom fruktsyror, lite fruktsocker, C-vitamin, slemämnen och kalium.

Förutom den förflyktigande tendensen hos blomdoften har citronen en mot mitten sammandragande kraft. Detta visar sig i fruktfibrernas och klyftornas riktning mot mitten. Under fruktbildningen växer även saftfibrerna inåt, utgående från skalet. Till och med de eteriska oljorna, som i riklig mängd finns inneslutna i små körtlar i det grovporiga skalet, hålls tillbaka och strömmar ut först när man skär i skalet.

Denna tillbakahållande kraft visar sig också i att frukten förblir omogen. Mognadsprocessen slutar då frukten plockas. Det gör att frukterna har lång hållbarhet.

Hela citronen är ätbar, även skalet. Det yttre skalet (Exokarp) och det vita mellanskiktet (Mesokarp), som smakar något bittert, innehåller antioxidanter och C-vitamin.

Citron:

A) blommande gren, naturlig storlek;

1) blomma, något förstorad;

2) pistill med ståndar-samlingar, förstorade;

3) fruktämne i längdsnitt, förstorat;

4) ståndare, förstorade;

5) frukt, naturlig storlek;

6) frukt i tvärsnitt, naturlig storlek;

7) frökärna, naturlig storlek;

8) frökärna i längdsnitt, naturlig storlek;

9) frökärna i tvärsnitt, naturlig storlek.

Citronen verkar genom sin syrlighet starkt sammandragande, adstringerande. Den kan verka strukturerande i vävnaderna, t.ex. vid inflammationer eller vid andra tillstånd där vätska/vatten dämts upp och man fått svullnad. Den verkar även därigenom sekretionsfrämjande i matsmältningsområdet.

Citronens eteriska oljor har en antibakteriell och inflammationshämmande verkan och dess fruktigt-friska doft verkar uppiggande och ger en känsla fräschhet.

Använd ekologiskt odlade citroner, särskilt viktigt om du ska använda skalet, då konventionellt odlade citroner har rester av bekämpningsmedel och ytbehandlas med vax med konserveringsmedel inför frakt. Tvätta alltid av citronen innan användning.

Saften är enklast att trycka ur om citronerna förvaras i rumstemperatur och rullas under tryck mot hårt underlag. Då bryts membranen, där saften finns, upp. Hållbarheten för citroner är upp till minst två veckor, förutsatt att de förvaras i en sval miljö. Skurna klyftor förvaras övertäckta i kylskåp och håller i cirka tre dagar.

Hela citronen är ätbar. För att använda hela citronen kan den förvaras i frysen. Det gör det enkelt att riva frukten. Man kan sedan använda det rivna skalet och fruktköttet i t.ex. matlagning. Det som är kvar av citronen kan man lägga tillbaka i frysen.

Att beakta: En behandling med citron kan verka hudretande och alla tål den inte. Vid klåda eller brännande känsla ska behandlingen avbrytas.

Citron är C-vitaminrik vilket är hjälpsamt för immunförsvaret och förebygger skörbjugg.

Att äta eller dricka citron stimulerar produktionen av magsaft.

Citronvatten fungerar bra som törstsläckare.

Citronen gör urinen mer basisk pga. sitt mineralinnehåll. Det kan därför vara bra att dricka citronvatten eller citronjuice vid urinvägsinfektion.

Vid illamående och kräkningar är det hjälpsamt att suga på en citronskiva eller dricka citronvatten då och då. Syran som är sammandragande kan dämpa illamåendet.

Att lägga en citronskiva på tungan kan även lindra symptomen tillfälligt i ögon eller näsa vid pollenallergi. Att äta en citronskiva strax före varje måltid under längre tid kan förebygga symptom vid pollenallergi.

Att beakta: Citronsyran i citronen kan skada tandemaljen, därför bör man undvika att suga eller bita alltför länge på en citron. Skölj gärna med vatten efteråt eller låt saliven återställa förhållandena i munnen, men vänta med att borsta tänderna i minst 20 min, då det annars kan bidra till erosion av emaljen.

Citronens skal innehåller stora mängder eterisk olja. Den kan man göra citronbadmjölk eller citronolja av.

Exempel på användningsområden: Citronoljan är god att äta t.ex. på en sallad. Utvärtes kan den användas för att smörja in trötta eller också svullna ben. Doften av citronolja är uppfriskande och kan öka vakenheten och mentalt fokus.

Gör egen citronolja:

Använd citronskal av obesprutade citroner. Skala tunt, strimla och lägg dem i en burk. Fyll på med olja så att det täcker citronskalen. Låt stå i rumstemperatur ca 2 veckor. Skaka om då och då, sila sedan av. Oljan är nu klar att användas.

Exempel på användningsområden: Vid huvudvärk. Vid förkylningssymptom såsom snuva, halsont och även ont i öronen samt täppta bihålor. Eftersom citron kan hjälpa till en mer avslappnad andning kan ett fotbad ge lindring vid ångest eller oro samt vid insomningsproblem. Se en instruktionsvideo här.

Instruktioner:

  1. Ta en stor hink och fyll den med behagligt varmt vatten, ca 20-25 L. (En mindre hink ger endast utrymme till fötterna men kan förstås användas om man inte har en större).
  2. Ta en ekologiskt odlad citron och skär itu den under vattenytan och skär också i skalet så att de eteriska oljorna frigörs och tryck sedan ut citronsaften. Låt citronen vara kvar i vattnet. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av citronen istället).
  3. Sätt dig bekvämt och sätt ner fötter och vader i vattnet, om möjligt upp till under knäna. Använd en filt och/eller stor handduk att lägga om låren och över hinken. Sitt så länge det känns bra, ca 10-15 min. Du kan ha en kanna/termos med hett vatten och fylla på i badet om det känns kallt.
  4. Vila gärna en stund efteråt.

Exempel på användningsområden: Vid pollenallergi. Vid hjärtklappning som gör det svårt att sova (görs innan sänggående).

Instruktioner:

1. Fyll ett handfat eller annan behållare med behagligt varmt vatten – handbad kan vara tillräckligt, men för kraftigare verkan bör vattnet räcka upp över armbågarna.

2. Ta en rengjord citron. Dela citronen under vattnet och skär i skalet runtom, så att den eteriska oljan frigörs. Pressa sedan ut citronens saft i vattnet. Använd ekologiskt odlad citron, annars använd endast citronsaften.

3. Sitt med armarna i citronbadet i ca 10-15 minuter.

4. Torka armarna och sätt på en tröja. Ta gärna en vilopaus efteråt om du har möjlighet.

Exempel på användningsområden: Feber i första hand orsakat av infektioner. Man skall i möjligaste mån inte sänka febern med antiinflammatoriska medel eftersom feber är ett uttryck för ett aktiverat immunförsvar. Särskilt barn tål en hel del feber om de får rikligt med dryck. Citronomslag är en mycket beprövad behandling vid hög eller/och besvärande feber. Den avleder värmen vilket ger en liten temperatursänkning men framförallt ett bättre välbefinnande genom att den befrämjar en lugnare andning.

Se en instruktionsvideo här.

Instruktioner:

Material som behövs:1 ekologiskt odlad citron, ½-¾ liter vatten, skål, vass kniv, en elastisk bomullsbinda eller bomullstyg, ylledukar, yllesockor eller yllebenvärmare, till barn ev. bomullsstrumpor och stora yllesockor,handduk för sängen.

  1. Känn efter på fötterna hos den som ska få omslaget: är de kalla behöver man först få dem varma, lägg en varm värmeflaska under fötterna.
  2. Lägg en handduk i sängen som skydd under benen.
  3. Ta en ekologiskt odlad citron och tvätta i hett vatten för att avlägsna smuts och eventuellt vax. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av citronen istället).
  4. Lägg citronen i en skål med vatten, som ska ha rumstemperatur eller lite varmare. Halvera citronen under vattnet och skär i skalet upprepade gånger med en vass kniv så att de eteriska oljorna frigörs och kläm ut citronsaften i vattnet.
  5. Rulla ihop bomullslindorna och doppa i citronvattnet och vrid ur dem hårt.
  6. Linda bomullsrullen om foten och upp på vad, så slätt det går och sedan ylleduken eller sätt på socka/benvärmare. Täck med yllet direkt. (Omslaget är svalt men man vill inte ha avdunstningskyla). Gör klart ett ben i taget. (Undantagsvis kan man linda enbart vaderna).
  7. Täck benen med ett tunt täcke/filt.
  8. Känn efter på omslagen efter ett tag, ofta torkar de fort och då kan de förnyas eller tas bort.
  9. Underbensomslagen kan upprepas upp till tre gånger efter varandra om det behövs. Fyll då på med nytt vatten och en halv citron. Skölj bomullslindorna med varmt vatten och vrid ur dem efter varje gång.
  10. Om den som behandlas somnar under tiden, är det ett gott tecken på att omslaget verkar. Låt då personen sova – även med omslaget på.

Exempel på användningsområden underben: Vid svullna ben (ödem), Lämpligt t.ex. om orsaken är åderbråck eller för övrigt välbehandlad hjärtsvikt, eller inflammation utan sår.

Exempel på användningsområden armar: Kan göras på armar vid lymfödem. Ger lättnad vid lymfödem i armar efter t.ex. behandling av bröstcancer.

Instruktioner:

Material som behövs:1 ekologiskt odlad citron, ca 1 liter vatten, skål, vass kniv, bomullstyg (t.ex. lakanstyg, som rivs i lagom bredd att lindas runt benen/armen),yllesjalar/benvärmare, stor frottéhandduk.

  1. Ta en ekologiskt odlad citron och tvätta i hett vatten för att avlägsna smuts och eventuellt vax. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av citronen istället).
  2. Lägg citronen i en skål med varmt vatten, ca 40°. Halvera citronen under vattnet och skär i skalet upprepade gånger med en vass kniv så att de eteriska oljorna frigörs och kläm ut citronsaften i vattnet.
  3. Lägg handduken i bädden under benen/armen.
  4. Rulla ihop bomullslindorna och doppa i citronvattnet och vrid ur dem.
  5. Linda bomullsrullen om benet från ankeln och uppåt eller på armen från överarmen och nedåt, så slätt det går och sedan yllesjalen eller sätt på benvärmare. Täck med yllet direkt så omslaget inte svalnar för mycket, men det får heller inte kännas varmt. Gör klart ett ben i taget. Obs! Använd aldrig yttre värme som t.ex. värmeflaska på ödem!
  6. Dra över en filt/täcke och vila, så länge det känns behagligt. En arm behöver inte täckas över med filt, men gärna ligga lite högt.
  7. Behandlingen kan upprepas vid behov.

Exempel på användningsområden: Vid hosta.

Instruktioner:

Material som behövs:1 ekologiskt odlad citron, ca 1 liter vatten, skål, vass kniv, bomullstyg (t.ex. lakanstyg, som rivs i lagom bredd att lindas runt bålen), ylleduk/sjal, stor frottéhandduk.

  1. Ta en ekologiskt odlad citron och tvätta i hett vatten för att avlägsna smuts och eventuellt vax. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av citronen istället).
  2. Lägg citronen i en skål med varmt vatten, ca 40°. Halvera citronen under vattnet och skär i skalet upprepade gånger med en vass kniv så att de eteriska oljorna frigörs och kläm ut citronsaften i vattnet.
  3. Rulla bomullslindan från bägge ändar mot mitten och doppa i citronvattnet och vrid ur dem.
  4. Den som ska få behandlingen sitter upp och drar upp tröjan/skjortan.
  5. Lägg handduken i bädden så man sedan kan lägga sig på den.
  6. Lägg bomullslindan på ryggen och rulla ut det åt bägge håll runt bröstkorgen och sedan yllesjal och så får hen läggas sig ner. Görs raskt så man inte blir avkyld. 
  7. Dra ihop yllesjalen runt bröstkorgen och fäst eventuellt med säkerhetsnålar. Det är viktigt att omslaget sitter tätt för att förhindra avdunstningskyla.
  8. Dra över en filt/täcke och vila, så länge det känns behagligt.
  9. Behandlingen kan upprepas vid behov.

Exempel på användningsområden: Vid halsont.

Se en instruktionsvideo här.

Instruktioner:

Material som behövs:½ ekologiskt odlad citron, ca ½ liter vatten, skål, vass kniv, bomullstyg (t.ex. lakanstyg, som rivs i lagom bredd att lindas runt halsen),yllesjal.

  1. Ta en ekologiskt odlad citron och tvätta i hett vatten för att avlägsna smuts och eventuellt vax. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av citronen istället).
  2. Lägg citronen i en skål med varmt vatten, ca 40°. Halvera citronen under vattnet och skär i skalet upprepade gånger med en vass kniv så att de eteriska oljorna frigörs och kläm ut citronsaften i vattnet.
  3. Rulla ihop bomullslindan och doppa i citronvattnet och vrid ur dem.
  4. Linda bomullslindan om halsen. Fäst den med en (ylle-) halsduk.
  5. Vila med kompressen så länge det känns behagligt.
  6. Behandlingen kan upprepas vid behov.

Exempel på användningsområden: Vid halsont.

Instruktioner:

1. Ta en ekologiskt odlad citron och skär den i skivor.

2. Lägg skivorna i en rad på ett bomullstyg och vik om till en lagom stor kompress. Pressa med handen så att citronsaften fuktar kompressen.

3. Sätt eller lägg dig bekvämt och placera kompressen på den främre delen av halsen. Fäst den med en (ylle-) halsduk.

4. Vila med kompressen så länge det känns behagligt.

Exempel på användningsområden: Vid feber.

Instruktioner:

  1. Skiva en ekologisk citron och lägg några skivor på ena fotsulan och använd strumpa eller elastisk linda att hålla dem på plats
  2. Gör likadant med andra foten.
  3. Skivorna kan kvar så länge det känns behagligt.

Exempel på användningsområden: Vid huvudvärk. Vid anfall av hösnuva.

Instruktioner:

  1. Pressa saften ur en ½ citron, ekologiskt odlad, i ca 2,5 dl vatten, temperaturen kan vara sval eller så att det känns behagligt.
  2. Ta en bit bomullstyg (tvättlapp, kompress eller dylikt), doppa den i citronvattnet och sedan vrid ur
  3. Lägg kompressen på pannan och lägg dig en stund att vila.
  4. Spara lösningen så att du kan upprepa vid behov.

Exempel på användningsområden: Vid feber.

Instruktioner:

Häll vatten i en skål, som kan vara kroppstempererat eller lite svalare, anpassat efter den som har febern. Tillsätt saften från en ekologiskt odlad citron i vattnet. Viktigt att avtvättningen görs bit för bit, ganska raskt, så minskas ev obehag och för kraftig avkylning. Tvätta av kroppen uppifrån och ned och torka av med handduk efter varje del. Vid hög feber är det särskilt viktigt att avtvättningen görs försiktigt och ev inte på hela kroppen, eftersom det annars kan bli för ansträngande.

En avtvättning kan upprepas flera gånger, efter behov.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.