Huden är ett mycket komplext organ som utgör vår gräns till omvärlden och omvärldens gräns till oss. Huden är ett skydd och behöver vara hel för att skyddet ska fungera bra.

Huden har också en normalflora med mikroorganismer, som är en del av hudens skyddande effekt. Om hudens flora skadas kan exempelvis vårtor, infektioner och utslag uppstå. Huden och dess flora mår bra av lagom värme, kläder av naturmaterial som andas, att dusch och avtvättning inte görs för ofta, liksom att hudvänlig tvål och tvättmedel används. Maten vi äter påverkar också både hudens flora och fuktighet.

Om huden blir för instängd eller torr så störs hudfloran och om huden utsätts för främmande ämnen kan den överreagera med utslag och eksem till följd, vilket försvagar hudens skyddande effekt. Hormoner som utsöndras vid långvarig stress, kan också ge reaktioner i huden som gör den torrare och känsligare. Lugn och pauser samt god nattsömn är bra för huden.

Långvariga och mer utbredda eksem behöver självklart läkarvård.

Vid eksem är huden röd, torr och kliar ofta, vilket beror på en inflammatorisk process.

Höst- och vintereksem: Det är ett vanligt eksem i Norden, som blir bättre eller försvinner på sommaren när det blir varmt och fuktigt. Fuktighet, sol, värme och ibland salta bad kan göra eksemet bättre.

Sommareksem: Eksem, som man får på sommaren och som är bra på vintern, kan vara svårare att behandla.

Andra eksem: Ibland kan känslig hud reagera på eller förvärras av vissa substanser som huden kommer i kontakt med direkt eller via maten. Andra eksem kan vara direkt stressutlösta.

Eksem hos små barn: Svåra eksem kan ibland dyka upp redan ett par veckor efter födseln. Dessa eksem blir ofta successivt bättre från 6 månaders ålder när matsmältningen mognar. Vissa barn utvecklar först eksem efter 1 års ålder och får då ofta ett mer utdraget problem.

Eksem blir ofta bättre av en regelbunden basbehandling. Utöver det finns här råd till tilläggsbehandlingar som kan trappas upp eller ner beroende på hudens försämring eller förbättring. Allmänt är det bra att tänka på kvalitén i kläder som är i direktkontakt med huden och att matsmältningsorganen ska fungera bra.

Vi har delat upp behandlingen av eksem i ett första steg som utgör basbehandlingen vid eksem och i ett andra steg som utgör mer specifika tilläggsbehandlingar.

Basbehandling vid eksem

Oljebad

Oljebad är det mest effektiva sättet att smörja huden på. I vattnet öppnar sig porerna och kan effektivt suga åt sig fuktighet och fett. Smörjer man olja på en torr hud blir den oftast liggande på hudytan. Som basbehandling kan det räcka med ett bad i veckan. Vid svårare eksem kan flera bad i veckan behövas eller dagligen under en period. OBS! Det är viktigt att inte bada längre än 10 min.

Välj gärna ett krämbad (t.ex. Calendulacremebad eller Rosencremebad) som löser sig bra i vattnet. Används enligt anvisningar på förpackningen. Om man har allergi mot t.ex. korgblommiga växter som Calendula (ringblomma) kan en neutral olja, t.ex. olivolja eller Equisetum-olja (åkerfräken), användas istället. Ett bad med olja (inte krämbad) görs enligt följande:

  1. Ta ½ dl olja (räcker till ett bad i badkar) och häll upp i en glasflaska eller glasburk.
  2. Fyll på med varmt vatten men lämna kvar lite luft, förslut ordentligt och skaka sedan ca 2-3 min för att blanda oljan med vattnet och häll sedan ner blandningen i badvattnet. (För bättre vattenvattenlöslighet är en annan möjlighet att blanda oljan först med ca ½ dl grädde eller en äggula, sedan späda med varmt vatten (inte kokhett). Vispa ordentligt och blanda sedan i badvattnet).
  3. Se till att badtemperaturen är lagom och inte för varm. Bada 10 min, inte längre, annars mjukas huden upp för mycket. Torka av försiktigt efteråt eller klapptorka.

Har man inget badkar kan man direkt efter en varm dusch sparsamt olja in den fuktiga huden, det är inte riktigt lika effektivt, men kan göras oftare.

Insmörjning som tillägg

Smörj in med fuktighetskräm, morgon och kväll, eventuellt flera gånger dagligen.

Salvor av bra kvalitet med exempelvis ringblomma (Calendula), havtorn, Aloe vera, iris eller ros kan användas. Vildroskräm fungerar bra på barnhud (men är dyr och kan därför begränsas till eksemfläckarna). Om man inte tål salvor med örter, så kan man köpa en neutral fuktighetskräm på ett apotek.

Salvkompress

För att intensifiera salvbehandlingen på vissa utsatta ställen kan man göra en salvkompress under t.ex. hela natten. I vår instruktionsfilm visar vi hur en salvkompress utförs.

Tilläggsbehandling vid eksem

Kliande pga. klåda kan rent mekaniskt snabbt försämra ett eksem. Orsaken till klåda är ofta torrhet eller läkningsprocessen i sig. Man kan då lägga till följande behandling:

Salvinpackning

Inpackning med mycket salva kan göras över natten, särskilt för barn. Salvan kan täckas med t.ex. tubbandage i råbomull (t.ex. Tubigrip, finns på apoteken och är ett stödförband som ger jämt fördelat tryck). Täck sedan med en lätt åtsittande tröja/byxa. Detta ger en intensiv fuktighetsbehandling som minskar klådan samt hindrar kliandet. Inpackningen kan vara kvar längre än en natt förutsatt att eksemet inte är infekterat.

Vassla: Är syrlig och innehåller mjölksyrebakterier. Används lokalt framförallt vid starkt kliande t.ex. böjveckseksem. Bäst vassla får du om du filtrerar ekologisk färsk filmjölk genom ett kaffefilter eller en silduk. Det tar en stund, men du kan förvara vasslan, dvs vätskan som runnit genom duken, i en burk i kylskåpet. Vassla går att köpa som Molkosan, men är inte riktigt lika effektivt.

  1. Blanda ca ¼ dl vassla med lika mycket kallt vatten med lite salt i. Tillsätt eventuellt 10 droppar Calendula Essens.
  2. Doppa en bomullskompress, vrid ut lätt.
  3. Lägg den på det kliande området. Låt omslaget vara rätt vått och fäst med en elastisk binda.
  4. Låt det ligga på så länge det känns behagligt och upprepa vid behov.

Medicinska bad

Medicinska bad ska inte göras mer än två gånger per vecka. Följande är några förslag på medicinska bad som passar vid olika besvär vid eksem:

Brännässlebad: Är särskilt bra vid klåda. Fyll badkaret med vatten som är något varmare än kroppstemperatur. Brygg ca 1 liter örtte (ta 2 rågade matskedar torkad ört, häll över 1 liter kokande vatten över örten och låt dra i 5 min). Sila och häll teet i badvattnet. Bada högst 15 min.

Åkerfräkenbad: Är särskilt bra vid vätskande eksem. Ta 2 rågade matskedar torkad ört till 1 liter kallt vatten som först får sjuda i 15 min och sedan får dra i 5 minuter. Fyll badkaret med vatten som är något varmare än kroppstemperatur. Sila och häll teet i badvattnet. Bada ca 15 min. Vila gärna efter badet under lätt filt ca 15 minuter.

Veteklibad: Är särskilt bra för torr och sträv hud. Ta 100 g vetekli och lägg i en skål. Häll på 1 liter kokande vatten och låt dra i 20 min. Fyll badkaret med vatten som är något varmare än kroppstemperatur. Sila och tryck ut vätskan ur vetekligröten, häll sedan i badvattnet. Bada högst 15 min.

Saltbad: Är särskilt bra när eksemet är sårigt med tendens till inflammation. Saltet renar och sluter huden. Ta 2-3 matskedar vanligt matlagningssalt till ett badkar som fylls med vatten som är något varmare än kroppstemperatur. Bada ca 10-15 min. OBS! Saltvatten kan svida, ta därför inte mer salt än så till ett vuxenbad! En eksembehandling ska inte svida. Ta mindre salt till barn.

Ekbarksbad: För de flesta eksem. Några droppar ekbarksessens eller ekbarkste i badvattnet. Te: Lägg 1-2 msk ekbark i 1 liter kallt vatten som får sjuda i 20 minuter, låt sedan dra i 5 minuter. Fyll badkaret med vatten som är något varmare än kroppstemperatur. Sila och häll teet i badvattnet. Bada i högst 15 min.

Örtte vid eksem

Vid eksem kan det vara hjälpsamt med örtteer med bitterämnen som förbättrar matsmältningen, t.ex. te på maskros eller malört.

Te på maskrosblad: Ta 1 rågad tesked maskrosblad och häll över ca 2 dl kokande vatten. Låt dra 3 -5 min.

Te på malört: Ta en knivsudd malört och häll över ca 2 dl kokande vatten. Låt dra 2-4 min.

Vid tidsbrist går det bra att laga en större sats som man kan förvara i termos så att man har för hela dagen. Ta en kopp te 2-3 gånger dagligen som en kur under en period på ca 3 veckor, ta sedan en paus på 1 vecka och börja sedan om vid behov. Te med bittra örter dricks mellan måltiderna eller ½ timme innan maten. Det är en fördel att dricka en kopp örtte direkt på morgonen. För den som inte gillar bitter smak kan man tillsätta exempelvis lite pepparmynta så blir det angenämare att dricka.

Egenvårdsmedel

Tabletter Vitadoron är bra mot klåda.

Vid skör och känslig hud är det bra att bära kläder av silke eller ull närmast huden.

Torr hud kan klia och är mer känslig. Att använda fuktighetskräm av god kvalitet och med växtoljor är hjälpsamt. Undvik helst mineraloljor som skapar en hinna som kan minska hudens andning.

Känslig ansiktshud: I kyla och vind, eller t.ex. under näsan när man behöver snyta sig ofta kan en fetare kräm med ringblomma skydda huden (t.ex. Calendula Weather Protection Cream). Rosenkräm är bra vid kyla.

En kräm som innehåller zink och ringblomma kan användas (t.ex. Calendula Nappy Change Cream) på kvällen.

Tvätta med tvål och vatten och klapptorka med engångshandduk. Undvik att peta i området då svinkoppor sprider sig lätt till andra ställen.

När såren är torra kan de smörjas in med Wecesinsalva.

Vårtor orsakas av papillomvirus. Vårtor kan finnas över hela kroppen men finns oftast på händer och fötter. De går oftast tillbaka av sig själv men det kan ta lång tid. De smittar troligen genom hudkontakt och via fuktiga handdukar och våta golv. 

Vid vårtor kan man invärtes ta Thuja D6, 10 droppar 3 ggr dagligen i upp till 2 månader. Ibland fungerar det bättre med Thuja D30.

Mollusker är som små knottror på huden.De orsakas av ett virus och det är oftast barn som får dem. De kan sätta sig var som helst på kroppen och är inte särskilt smittsamma, men kan smitta vid direktkontakt. De försvinner av sig själv efter ett tag.

Vill man stödja huden i läkningsprocessen kan man invärtes ta Thuja D6, antal droppar efter barnets ålder (1-10 droppar) 3 ggr dagligen i upp till 2 månader. Ibland fungerar det bättre med Thuja D30.

Akne är ett utslag som beror på inflammerade talgkörtlar och ett problem som förekommer allra mest i tonåren och kan ha ett samband med hormonomställningen i kroppen. Utslagen kan även ha ett samband med matsmältningen. Här kommer några tips som kan förbättra utslagen:

Stärk matsmältningen: Drick 1 kopp örtte 3 gånger dagligen fördelad över dagen, bestående av åkerfräken, nässla och rölleka. Du kan blanda teet själv genom att ta 1 del åkerfräken, 1 del nässla och en halv del rölleka. Ta 1 tsk av örtblandningen till en kopp te. Häll på kokande vatten och låt dra 3-5 min (dricks 3 gånger dagligen 10 min före måltid).

En kost med endast sparsamt med animaliska proteiner och fetter rekommenderas: Undvik mat som t.ex. fläskkött, korv, ost av komjölk och ägg. Undvik även choklad, läsk, godis. Ät gärna färsk frukt, speciellt äpplen och färska grönsaker. Ibland kan även lök och vitlök eller krasse vara bra.

Om man är trög i magen: Blötlägg fikon och plommon och ät det till morgonmålet, eventuellt med tillägg av 1 msk helt linfrö som kan strös på t.ex. gröten eller filen. Man kan även dricka ett glas vatten med 1 msk blötlagda linfrön i.

Tvätta områdena med akne: Med åkerfräkente med lite ringblomma i, både morgon och kväll. Gör i ordning te på morgonen som du sedan kan använda under dagen. Lägg 2 tsk åkerfräken i en halv liter kallt vatten som får sjuda 15 minuter och låt dra 5 minuter. De sista 5 min kan man tillsätta ½ tsk ringblomma. Sila av och häll i en ren glasburk så har du för dagsbehovet.

När huden skadas av överexponering i solen är det bra att behandla det så fort som möjligt. De ultravioletta strålarna skadar vävnaden i läderhuden. Drick gärna extra för att kompensera för vätskeförlusten som stark sol kan ge.

Vid solbränna: En dusch med svalt vatten kan hjälpa om huden inte hunnit bli för röd.

Sedan kan du: Smörja in hela hudområdet med gel med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs som Combudoron gel). Arnikasalva går också bra vid lättare solbränna.

Gel med Aloe vera (eller färsk) är svalkande och kan användas även vid stark rodnad av huden.

Om du på ett mindre område fått en kraftig solbränna (t.ex. ansiktet, näsan, axlarna) så kan du: Göra ett omslag med en kutan lösning med en blandning av arnika (slåttergubbe, Arnica montana) och etternässla (Urtica urens) (säljs som Combudoron essens):

  1. Ta 40 droppar (2 tsk) kutan lösning till 1 dl kallt vatten, dubbla satsen vid ett större solbränt område.
  2. Doppa en kompress eller en bit bomullstyg i lösningen. Vrid ur lätt och lägg kompressen/tyget dubbelvikt över det solbrända området.
  3. Låt omslaget vara rätt vått och fäst vid behov med en elastisk binda.
  4. Låt det ligga på så länge det känns behagligt och upprepa vid behov.
  5. Du kan också hälla lösningen i en ren sprayflaska och spraya på huden. Låt det självtorka och upprepa vid behov.

Om du ej har tillgång till ovanstående så kan du badda det solbrända hudområdet med kamomillte. Gör ett te genom att hälla ½ l kokande vatten på 2 tsk kamomillblommor (eller tepåsar). Låt det dra 2-4 minuter. Låt det kallna och använd sedan på samma sätt som ovan.

Som efterhandling av solbrännan kan du använda Edelweiss After Sun Lotion som svalkar och återfuktar.

Nässelutslag är ett allergiskt utslag som kan orsakas av olika födoämnen, kläder, tvättmedel eller kontakt med vissa ämnen. Ibland kommer det även utan någon känd allergi. Vid kraftigt allergiskt utslag och eller svullnad av läppar eller tunga, se Vårdguiden 1177.se, eller kontakta vårdcentralen omgående.

Utvärtes lokalt: Badda med en lösning av slåttergubbe (arnika) och etternässla ( säljs som Combudoron). Blanda 2 tsk Combudoron essens i 1 dl kallt vatten. Man kan också hälla blandningen i en sprayflaska och spraya på huden.

Bad: Ett lite svalt bad med brännesseltekan lindra snabbt: Fyll badkaret med vatten som är något svalare än kroppstemperatur. Brygg ca 1 liter örtte (ta 2 rågade matskedar torkad ört, häll över 1 liter kokande vatten över örten och låt dra i 5 min). Sila och häll teet i badvattnet. Bada högst 15 min.Invärtes:Calcium/Querces (kulor) kan vara hjälpsamt vid nässelutslag. Ta 10 kulor 3-4 gånger dagligen. Vid allergi eller tendens till allergi kan man ta någon form av kalk, antingen dricka mjölk (om man tål det)

Akut vid bett och stick av större insekter: Som geting, bi, broms: Dela en lök (gul eller röd) och lägg den färska snittytan direkt på området där insekten stuckit eller bitit så fort som möjligt. Välj en lök som har mycket vätska och låt vara kvar tills smärtan avtagit. Det verkar avsvällande. Har du ej tillgång till lök kan du använda en skiva färsk citron istället. Kyla på området minskar också risken för svullnad.

Vid mindre insektsbett (eller ovanstående bett som ej behandlats eller hunnit svullna): Lägg på ett omslag med en lösning av slåttergubbe (arnika) och etternässla (säljs som Combudoron).

Omslag: Ta 40 droppar i 1 dl vatten, dubbla satsen vid ett större område. Doppa en lagom stor bit bomullstyg i lösningen och lägg den dubbelvikt på området. Låt den vara rätt våt och fäst vid behov med elastisk binda. Omslaget kan ersättas med Combudoron gel som stryks på området.

Någon droppe eterisk olja av pepparmynta eller Tea tree på området kan vara klådstillande.

Vid allergisk reaktion av insektsbett kontakta vården!

Brännässla: Används till bad eller för att göra ett te att badda de kliande hudpartierna med. Till te på brännässla: Ta 2 tsk torkade brännässlor och häll på 2 dl kokt vatten, låt dra 5 min, sila av och låt svalna. Badda huden med en kompress av lakansväv eller gasväv.

Havregryn: Fyll en tygpåse eller strumpa med några dl ekologiska havregryn och bada med det i badkaret. Kläm på påsen/strumpan när du ligger i badet så att vattnet blir grumligt. Bada 15-20 min.

Har du inget badkar kan du också behandla huden genom att stryka huden med den havregrynsfyllda strumpan som man doppat i varmt vatten.

Potatismjöl, torrt: Pudra huden med ekologiskt potatismjöl. Torka mjölet i ugnen vid behov för lättare hantering. Erfarenheten har visat att det är särskilt effektivt i samband med vattkoppor.

Potatismjöl, kräm: Gör en tunnflytande kräm genom att röra ut potatismjöl i kallt vatten i ett glas, som sedan hälls i kokande vatten under omrörning tills det tjocknat. Låt svalna. Stryks på huden. Tvättas bort vid behov.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.