Urinvägsinfektion, blåskatarr och andra urinvägsbesvär är vanligast hos kvinnor eftersom urinröret är kortare än hos män och på 1177 Vårdguidens hemsida står: ”Blåskatarr hos kvinnor blir ofta bättre efter några dagar och går över av sig själv inom en vecka.” Däremot bör gravida, barn och män söka läkarkontakt för behandling.

Allmänt vid urinvägsbesvär gäller att dricka mer för att öka genomsköljningen av blåsa och urinrör.

Utöver förebyggande åtgärder så kan några egenvårdsåtgärder vidtas vid urinvägsinfektion, t ex sitt-/ångbad eller omslag med kamomillte, oljekompress med eukalyptusolja, invärtes medel och vissa örtteer.

Fotbad vid urinvägsinfektion

Ett varmt fotbad där man successivt ökar värmen genom att tillföra mer varmt vatten kan vara hjälpsamt. Fotbadet kan göras med endast vatten eller så kan åkerfräkente tillsättas i fotbadet.

Egenvård och förebyggande åtgärder

Kissa efter samlag, så sköljs eventuella orsaker till urinvägsbesvär bort.

Handla snabbt, dvs. så fort du känner av de första symtom såsom att behöva kissa ofta och eventuell sveda när du kissar.

Drick mer för att öka genomsköljningen av blåsa och urinrör.

Sura drycker rekommenderas. Tranbär, lingon eller citronvatten kan vara hjälpsamma.

Vila är viktig och det är då man kan känna av en viss rastlöshet. Men det är effektivt med vila och värme så mycket som möjligt.

Värme: Undersökningar har visat att så lite som 1 grads skillnad i kroppstemperaturen i underlivsområdet är avgörande för hur immunsystemet kan ta hand om infektionen.

Klä dig varmare i bäckenområdet – gärna med yllekläder. Linda runt en yllesjal eller sätt på en yllekjol. Man kan också klippa av nedre delen på en ylletröja och sätta över bäckenområdet. Se till att ha varma fötter, sätt gärna på yllestrumpor och gå inte barfota.

Örtte som kan vara hjälpsamt är åkerfräken, persiljerot och mjölonblad. Även kamomill och svartvinbärsblad kan rekommenderas.

Du kan dricka te av dessa örter var för sig och eller blanda. Det underlättar att fylla en termos med te på morgonen så att man kan ta 2-3 koppar under dagen.

Om du gör ett kombinationste för dagsbehovet, tar du för ca 3 koppar:

Ta lika delar av örterna men börja med de hårda.

1 tsk åkerfräken och 1 tsk persiljerot läggs i 750 ml kallt vatten i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda i 5 min.

Tillsätt sedan 1 tsk mjölonblad och låt dra ytterligare 2-3 min.

Sila av och förvara i termos.

När besvären klingat av kan du gärna fortsätta dricka teet några dagar till.

 1. Cantharis Blasen, kulor

 2. Argentum nitricum comp, kulor

 3. Berberis/Apis comp, kulor

Dosering:

För egenvård kan något av ovanstående medel tas akut 5-10 kulor 5 ggr dagligen under 1-2 dygn, därefter 3 ggr dagligen under 14 dagar.

1. är bäst om man känner mycket sveda.

2. är bäst om man måste kissa ofta och känner sig rastlös.

3. är bäst om man känner kyla.

Om ingen avgörande tydlig förbättring skett inom 3 dagar eller om man får feber kontakta sjuksköterska eller läkare för vidare råd.

Egenvårdsmedlen tas gärna före måltid eller mellan måltiderna. Kulorna (globuli) innehåller socker och ska smälta i munnen.

En kompress med kamomillte på nedre delen av buken verkar kramplösande och smärtstillande. Hur man gör en kompress (omslag) kan de se här.

  1. Gör i ordning ca ½ liter kamomillte
  2. Häll lagom varmt vatten i en varmvattenflaska eller värm en vetekudde
  3. Ta fram en bit bomullstyg (t.ex. gammalt lakan) som viks 2-3 gånger så det blir lagom stort för nedre delen av buken, en kökshandduk och en bred yllesjal som räcker runt kroppen, en filt eller ett täcke
  4. Häll teet i en skål och doppa det hopvikta tyget, som lagts i handduken och vrid ur i handduken.
  5. Lägg yllesjalen runt livet och lägg dig ner. Ta ur bomullskompressen ur handduken och lägg den direkt på nedre delen av buken så varmt det går. Svep runt yllesjalen och lägg en varmvattenflaska/varm vetekudde över kompressen
  6. Dra över dig en filt/täcke och vila i 30-45 min

Som egenvård kan sittbad vara hjälpsamt:

Fyll badkar/balja med kroppsvarmt vatten och tillsätt kamomillte.

Sätt dig i badet så du sitter bekvämt. För att förhindra avkylning kan du behålla kläderna på överkroppen på – använder du en balja kan du också ha kvar sockor på fötterna.

Sitt i badet 10-15 min, eller så länge det känns behagligt, du kan ha en kanna/termos med hett vatten och fylla på i badet om det känns kyligt. När du stiger ur badet se till att inte bli avkyld.

Alternativt till sittbad kan man göra ett ångsittbad: Häll hett kamomillte i ett kärl med lite högre kanter, sitt över det och låt ångan verka värmande. Lägg gärna en filt kring dig.

Som egenvård kan en oljekompress vara hjälpsamt:

  1. Ta ett tygstycke/kompress och fördela eukalyptusolja genom att hålla oljeflaskan mot tyget och vänd på flaskan upprepade gånger, runt om på tyget. Tyget skall vara mättad med olja, men inte alls drypande.
  2. Värm sedan upp kompressen, i en plastpåse, till 1-2° C över kroppstemperatur, genom att lägga den på en varmvattenflaska eller ett varmt grytlock.
  3. Ta ur oljekompressen ur plastpåsen och lägg den direkt på huden över urinblåsan.
  4. Täck oljekompressen med en bit ylletyg för att kunna behålla värmen. En bred sjal eller åtsittande klädesplagg kan hålla det hela på plats.
  5. Oljekompressen kan ligga kvar så länge det känns behagligt, om du somnar kan den ligga kvar över natten.

Du kan använda samma tygstycke flera gånger och före varje ny behandling droppar man på ytterligare lite olja på tyget så att kompressen alltid känns mättad med olja och doftar av den eteriska oljan. Förvara oljekompressen i plastpåsen. Kompressen kan upprepas så länge man känner av besvären.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.