Vårdguiden 1177.se finns utförliga råd i samband med olika barnåkommor. Nedanstående texter ska ses som ett komplement.

Nyfödda och småbarn har svårare att reglera kroppstemperaturen. Klä barnet med flera lager plagg som är lätta att ta av ifall det blir för varmt, gärna med ett värmande underställ, helst av tunn mjuk ull. Mindre barn blir ofta lite kinkiga när de fryser.  Det lilla barnet har ett stort huvud i förhållande till den övriga kroppen vilket gör att barnets oskyddade, oftast hårlösa huvud, avger värme på ett mer betydande sätt än vad den vuxnes huvud gör. Barn upp till ett år bör helst ha mössa året runt för att skyddas mot kyla men också mot solljus. Välj gärna naturmaterial som ylle, silke och bomull.

Ett barn som ska somna behöver vara mätt och varm om kroppen men det är bra om luften i rummet är lite sval.

När barn har svårt att somna kan du prova följande:

Rutiner: Först av allt måste man se över hur rutinerna ser ut två timmar före det är dags att somna på kvällen, de kan vara avgörande. Finns det inga rutiner kan det vara en bra idé att införa rutiner. Barn tycker om rutiner. Det som händer och upprepar sig, som är förutsägbart, skapar trygghet. Låt allt ske i samma ordning varje kväll. T.ex. äta, tvätta sig, läsa saga, sjunga och stoppas om, dörren på glänt. Ha gärna ett levande ljus tänt som kan blåsas ut när barnet ska sova. Barnets egen vaggvisa är en bra avslutning, och kan faktiskt börja sjungas redan under graviditeten. Barnet hör redan efter 3 månaders graviditet. Det inverkar lugnande att lyssna till föräldrarnas röst och det skapar trygghet. Samma saga under flera dagar i rad passar för små barn. Passa upp med att sagan inte är för lång. Om man gärna vill läsa mer i en spännande bok kan man t.ex. göra det före nattningen med större barn.

Minska sinnesintrycken: Det är bra att långsamt den sista timmen se till att alla sinnesintryck minskar, främst ljud- och synintryck. Barnet bör helst avstå från skärmtittande de sista 2 timmarna innan sänggående även om de har lätt att somna, på grund av att skärmen påverkar sömndjupet negativt. Skapa en lugn atmosfär med t.ex. dämpad belysning och gärna ett tänt ljus.

Oroliga barn: Om barnet badar på kvällen kan man tillsätta badmjölken Calendula Relaxing Bath i vattnet som extra hjälp att ge ro. Finns det extra mycket ”spring i benen” kan man prova att smörja in vader och fötter med oljan Lavender Relaxing Body Oil. Stryk oljan från ankeln och upp över vaden med lugna rörelser som mest bara följer fotens och benets konturer, upprepa 3 gånger. Stryk sedan från ankeln ned över foten och tårna, upprepa 3 gånger.

Du kan samtidigt känna efter om fötterna är varma. Sätt gärna på varma sockor om det behövs eller lägg en varmvattenflaska eller vetekudde vid fötterna under tiden som du läser sagan.

En orolig mage kan störa insomnandet. Smörja gärna magen med samma olja med lätta långsamma cirkelrörelser kring naveln medsols.

Om barnet har kolik är det en mycket påfrestande situation, inget verkar hjälpa.

Kolik är ett uttryck för en svaghet i ämnesomsättningen som ger en för kraftig gasbildning.

En lätt massage av buken kan hjälpa. Massagen värmer, sätter igång tarmrörelser och löser kramper.  Prova med kamomillolja eller oljan Baby magmassageolja/Baby Tummy Oil, som stryks på med lätta lugna cirkelrörelser kring naveln, medsols. Massera sedan låren och benen med pumpande rörelser och ganska fast men inte hårt uppifrån och ner. Vik benen så knäna kommer mot magen och skaka benen försiktig, sträck ut benen igen och gör om några gånger.

Lägg eventuellt en vältempererad varmvattenflaska eller vetekudde mot magen så att gaserna lättare kan komma ut.

Lite äldre barn som inte ammas längre och lätt får ont i magen kan få hjälp av ca ½ dl mjölksyrad morotssaft om dagen till stöd för tarmfloran. Här är det också viktigt med kosten, man får vara lite observant om det är vissa födoämnen som barnet får ont i magen av.

Örtte på fänkål kan få gaserna att frigöra sig lättare. Mamman som ammar kan dricka 2-3 koppar om dagen. Babyn kan få 1-3 teskedar 1-3 ggr per dag före måltid.

Ta ½ tsk hela fänkålsfrön per kopp. Hela frön läggs i kallt vatten som får sjuda 2-3 minuter och sedan dra 3-5 minuter.

När mamman ammar kan det spela roll vad hon äter själv. Lök, kål, baljväxter, mycket fibrer, kaffe, choklad eller komjölk kan ge gasbildning hos det ammande barnet.

Springmask är en vanligt förekommande, men ofarlig, tarmparasit som ger klåda i rumpan framför allt på kvällen och natten. Då den sprider sig lätt är hygienen mycket viktig. Följ Vårdguidens anvisningar.

Apoteket säljer effektiva medel mot springmask.

Man kan göra en kur med rödbetssaft: från 3-årsåldern kan man ge ½-1 dl rödbetssaft varje dag i tre veckor. Det är det röda ämnet betanin som masken inte gillar. Man kan göra egen saft genom att riva rödbetor och pressa ut saften genom en duk, alternativ mixa, eller köpa rödbetssaft.

Lite mjölksyrade grönsaker eller mjölksyrad saft varje dag bidrar till en god bakterieflora i mage och tarm, som fungerar som ett skydd mot främmande bakterier och parasiter.

För utförligare information se vårt tema om öroninflammation.

Om man misstänker en öroninflammation, börja då så snart som möjligt med en lökkompress som är en välbeprövad behandling som i många fall kan dämpa smärtan och minska inflammationen snabbt. Upprepa gärna lökkompressen några dagar även om smärtan lagt sig. Läkningsprocessen efter den akuta inflammationen går då fortare och det uppstår inte så lätt en ny infektion.

Något som kan lindra smärtan i örat är även ljummen olivolja. Aconit öronolja kan också användas (den går att få tag på i andra länder). Droppa in 1 droppe olja i örat när det börjar värka. Sätt in en bomullstuss i örat efteråt. Kan upprepas 3-5 ggr per dag. Avsluta oljebehandlingen om trumhinnan spricker och om det rinner från örat.

Om det efter öroninflammationen finns vätska kvar bakom trumhinnan kan man efterbehandla med en torr kamomillkompress på örat. Det kan även användas om trumhinnan spruckit i samband med öroninflammation.

Under temat om öroninflammation finns information om hur lökkompressen och kamomillkompressen utförs, Det finns även en instruktionsfilm som visar lökkompressen under fliken ”Instruktionsfilmer”.

Barn har lätt att få feber, i början kan den snabbt bli hög, men det brukar gå över inom 1-3 dagar om inte någon allvarligare sjukdom ligger bakom. Misstanke om allvarligare sjukdom finns om barnet visar tecken på allmänpåverkan som inte kan kopplas till febern. Själva febern säger inte så mycket om allvarlighetsgraden av en sjukdom i början.

Se vårt tema om feber för mer information!

Underbensomslag med citron kan man göra när barnet har feber över 39 grader.

I vårt tema om feber finns instruktioner för hur omslaget kan göras samt mer information om feber och förslag på fler egenvårdsåtgärder. Det finns även en instruktionsfilm som visar underbensomslaget med citron under fliken ”Instruktionsfilmer”.

Vid varje årstid som medför att utomhustemperaturen ändras ryckvis gäller det att vi anpassar barnets kläder tills kroppen hunnit anpassa sig till förändringen.

Det första man kan göra när man förkylt sig är att ta ett varmt fotbad och dricka något varmt örtte. Därefter kan man klä på sig lite extra på fötterna och runt halsen.

Det lilla barnets fötter kan man massera varma och därefter sätta på extra sockor och en varm kofta. Förebyggande kan det vara bra att klä barnet med tunna underställ av ylle som hjälper till att bevara kroppsvärmen. Ull har dessutom en förmåga att ta upp fukt utan att kroppen kyls av. Om man känner på barnets fötter, t.ex. vid blöjbyte, får man en bra vink om barnet har tillräckligt med kläder. Skulle barnet vara för varmt klätt blir huvudet lite fuktigt och kinderna rodnar. När den omgivande luften inte överstiger normal rumstemperatur kan man ofta klä barnet varmare än man klär sig själv som vuxen. Om barnet får feber får man reglera kläderna på överkroppen. Det är fortfarande mycket viktigt att fötterna hålls varma.

Klä barnen lite extra varmt när vinter går över till vår eller sommaren går över till hösten. Som vuxen klär man på sig mer än vad man tror att man behöver och tar istället av några klädesplagg om man börjar svettas. Små barn kan inte förklara för sina föräldrar om de fryser, därför är det viktigt att sätta på barnet en extra tröja och varmare strumpor och skor.

Om förkylningen är ett faktum kan man ge barnet ett varmt bad och därefter smörja in kroppen med en hudolja som ger ett extra värmande skydd. Kroppens fettlager har uppgiften att bevara kroppsvärmen och lagra näring. Är barnet magerlagd är det extra viktigt att kompensera med kläder och hudolja.

Vissa virus har en förmåga att skada slemhinnan i luftrören, som då kan kännas sårig och torr. Det kan ge upphov till en irriterande rethosta. För att lindra, blöt en frottéhandduk och vrid ur, häng den över en stol bredvid sängen vilket ger högre luftfuktighet till barnets luftrör.

Förslag på örtte vid förkylning är timjante med honung till barn över 1 år.

Till utvärtes behandling vid akut hosta kan utspädd timjanolja användas, som man smörjer in hals, bröst och även rygg med. Bad med timjanolja i kan användas om barnet inte har feber. Det kan också verka stärkande efter en långvarig förkylning, eller användas regelbundet 1 gång i veckan vid infektionskänslighet.

Vid snuva som täpper till näsan kan man droppa till bröstmjölk i näsan hos spädbarn och använda saltvatten hos större barn.

I vårt tema om förkylning tar vi upp fler tips.

Ett barn som vaknar på natten och har ont i benen kan ha växtvärk. Det rör sig oftast om barn mellan fyra och tio års ålder. Värken är inte farlig, även om barnet ibland kan ha mycket ont.

Prova att massera benen med Arnika Massage olja, som kan vara till stor hjälp. Är barnet inne i en period där värken kommer främst på natten, kan du förebygga det genom att smörja benen på kvällen. Det kan även hjälpa med varma bad med ca ½ tsk arnikaolja. Skaka den i en burk med varmt vatten först för att emulgera. Tillsätt badet. Torka barnet lite lätt efter badet så att lite olja blir kvar på huden.

Svinkoppor, eller impetigo, är en hudinfektion som orsakas av bakterier. Det börjar med en liten prick och blir sedan till små blåsor som brister och ger vätskande och variga utslag. De torkar in och blir till gulaktiga skorpor och sitter ofta ihop i 1-2 cm runda områden, men kan också vara större. Det är vanligast att få svinkoppor i ansiktet, kring näsan och munnen. Vi har alltid bakterier på kroppen, men av olika orsaker som t.ex. förkylning eller svaghet kan dessa ge infektion.

Svinkoppor är mycket smittsamma, vilket gör det extra viktigt med en god hygien.

Utvärtes behandling:

Tvätta såren morgon och kväll med vatten blandat med kutan lösning av ringblomma, Calendula-essens, enligt instruktionerna på förpackningen, och låt blåsorna torka ut. Det kan vara bra att tillsätta lite vassla som innehåller mjölksyrebakterier. Krämen Calendula Nappy Change Cream, som innehåller ringblomma och zink, kan också hjälpa till att torka ut blåsorna. Se till att applicera tunt med en bomullstuss och undvika att ”smörja” – då fördelar man infektionen! Växla mellan salva, tvätt och luftning. Undvik att småbarn petar på svinkopparna då de lätt sprider sig till händer eller andra platser. Det kan vara svårt när utslagen sitter i ansiktet, men på andra ställen kan man täcka med en kompress och kirurgtejp. Det kan vara nödvändigt att tvätta oftare, då gärna med en mjölksyre- eller ringblomstvål.

Mollusker orsakas av ett virus och det är oftast barn som får detta. Det är små bleka knappnålsstora knölar, oftast med en navel i mitten, som sitter i grupp eller enskilt. De kan sätta sig var som helst på kroppen. De är inte särskilt smittsamma men kan smitta vid direktkontakt, speciellt om de petats sönder. De försvinner av sig själv inom en tvåårs period.

Vill man stödja huden i läkningsprocessen kan man ta medlet Thuja D6, 3 ggr dagligen i upp till 2 månader. Ibland fungerar det bättre med medlet Thuja D30. Det kan också vara hjälpsamt att tvätta dagligen med Molkosan. Om molluskerna är röda eller infekterade kan man använda ringblomssalva som man kan köpa eller göra själv.

I vårt tema om sår finns tips på hur egen ringblomssalva kan göras.

I vårt tema om hudåkommor tas eksem upp i detalj, så där finns många tips.

För att veta vilket utslag barnet fått så kan det kan vara en bra hjälp med foton av olika utslag, det finns en bildguide för utslag och hudförändringar hos barn på 1177.se. För mer utpräglade utslag behövs läkarhjälp.

Blöjutslag:

Vid blöjutslag är det viktigaste att huden får luftas och att blöjan byts ofta. Att smörja blöjområdet med krämen Calendula Nappy Change Cream, som innehåller ringblomma och zink, kan lindra utslagen. För de barn som inte tål ringblomma eller har extra känslig hud så kan krämen White Mallow Nappy Change Cream användas istället.

Under amningen kan barn ha avföring flera gånger dagligen eller med flera dagars mellanrum utan att det är en förstoppning. När barnet äter annan kost bör det ha avföring minst en gång dagligen. Viktigt att barnet har lugna måltider (stress påverkar faktiskt tarmen) och smakar på maten respektive tuggar ordentligt och att det dricker tillräckligt. Insmörjning av magen med kamomillolja kan lindra besvären. Vissa livsmedel ökar risken för förstoppning och vissa livsmedel kan minska förstoppningen, i vårt tema om magbesvär finns utförlig information. Mjölksyrade produkter kan minska symptomen eftersom de stödjer tarmfloran. Även hos barn kan 1-2 tabletter Vitadoron (som finns på apotek och hälsokostbutiker) om dagen vara till hjälp. Överlag gäller för barn, att kosten anpassas till vad barnet kan smälta och att man undviker läsk och godis med mycket kemikalier i samt begränsar intaget av socker. Stress kan påverka förstoppningsbesvär negativt.

Insmörjningen av fötter och vader med citronolja rekommenderas som profylaktisk behandling, men kan också lindra vid huvudvärk. Barn och ungdomar som har huvudvärk behöver vila, det hjälper ofta snabbare än hos vuxna. Sedan är det viktigt att fundera på vad det är för huvudvärk – även barn kan ha migrän – och vad som utlöser värken. Man bör om möjligt undvika värktabletter, inte minst hos ungdomar, eftersom det annars finns risk för kronisk stress, utmattning osv. eftersom orsaken till huvudvärken inte åtgärdas. Om barn och ungdomar har huvudvärk t.ex. varje vecka bör man söka läkare.

I vårt tema om huvudvärk finns ytterligare tips.

Krupp kännetecknas av en skällande hosta där barnet andas in med ett tydligt väsande ljud. Till skillnad från astma hörs alltså ljudet vid inandning, inte vid utandning. Det är viktigt med lugn och bra med fuktig luft. Man kan öppna fönstret särskilt vid fuktigt väderläge, alternativt koka vatten i en ganska stor gryta och låta ångan gå ut i rummet. Om barnet visar tecken på andnöd: kontakta sjukvården.

Röda ögon beror ofta en virusinfektion, och uppträder gärna i samband med förkylning. Det är inte farligt men kan ge gruskänsla i ögat. Det kan ge lindring att försiktigt tvätta ögonvrårna med silat, avsvalnat kamomillte. Man kan också lägga en kompress, som först doppats i kamomillte och sedan vridits ur, på de slutna ögonen en stund efteråt. Ögoninflammationen går oftast över efter några dagar. Vid tydlig smärta eller uttalad ljuskänslighet behöver man kontakta sjukvården.

Råden på HJÄLPSAMT gäller för vuxna om inget annat anges. Råden ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal. Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, p.g.a. medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. I enstaka fall kan allergier förekomma mot växter eller ämnen som tas upp i råden, så det är viktigt du bara använder de råd som passar för just dig. För att läsa mer se sidan Om råden.